Miyomlar Hakkında Çok Sorulanlar

Miyom nedir?

Miyomlar leiomyom da denilen rahimde oluşan sert kitlelerdir. Bazen miyomlar “tümör” olarak adlandırır. Ancak miyomlar bir kanser türü değildir ancak rahimdeki bir kitlenin yaygın görülen bir miyom mu yoksa nadir bir kanserli tümör mü olduğunu belirlemek bazen zor olabilir.

Miyomlar neden oluşur?

Miyomların nedeni bilinmemektedir. Kadınlık hormonları östrojen ve progesteronabüyümede etkili görünmektedir; bazı kadınların kendilerini ve ailelerini miyomlara yatkın hale getirebilecek genleri vardır. Bazı miyomlar zamanla büyür iken bazıları küçülür. Bazıları ise ayrıca kısa bir süre içinde hızla büyüdükleri büyüme ataklarına da sahip olabilirler.

Miyomların belirtileri nelerdir?

Miyomlar genellikle hiçbir belirti vermez. Belirti verdiklerinde şunlara neden olabilirler:

¬ Fazla miktarda ve/veya uzun süren adetler

¬ Karında ağrı, baskı veya “dolgunluk” hissi

¬ Sık idrara çıkma ihtiyacı

¬ Bağırsak hareketinde azalma (kabızlık)

¬ Hamile kalmada zorluk

Miyomlarda tanı nasıl konulur?

Miyomların tanısı pelvik ultrason ile konur.

Miyomlar nasıl tedavi edilir?

Miyomların tedavisinde birkaç tedavi seçeneği vardır. Her seçeneğin kendi artıları ve eksileri vardır. Sizin için doğru tedavi şunlara bağlı olacaktır:

¬ Sahip olduğunuz belirtiler

¬ Yaşınız

¬ Çocuk sahibi olup olmadığınız

¬ Miyomlarınızın kansızlığa neden olacak kadar çok kanama yapıp yapmaması

¬ Myomlarınızın boyutu, sayısı ve konumu

¬ Doktorunuza tedavi seçenekleri, her tedavinin riskleri ve faydaları ve hangi tedavilerin size yardımcı olabileceğini sorun. Gelecekte çocuk sahibi olmak isteyip istemediğinizi de belirtmeyi unutmayın.

Miyomlarda Tedavi seçenekleri nelerdir?

¬ İlaç tedavisi: Doğum kontrolü için kullanılan haplar, vajinal halkalar, enjeksiyonlar ve implantların tümü adet döneminizdeki kanamanızı azaltabilir. Bazı hormonlu spiraltürleri de adetlerinizi hafifletebilir. Ana şikayetiniz kanama ise, doktorunuz bu ilaçlardan birini reçete edebilir.

¬ Miyomları çıkarma ameliyatı: Buna “miyomektomi” denir. Bu ameliyat sırasında doktor miyomları çıkarır ancak rahmi yerinde bırakır. Etkilidir, ancak miyomlar tekrar geri gelebilir. Miyomektomi, gelecekte hamile kalmak isteyebilecek kişiler için genellikle iyi bir seçimdir. Miyomektomi açık ya da kapalı yöntemlerle yapılabilmektedir.

¬ Rahim zarını yok etmek için tedavi – Buna “endometriyal ablasyon” denir. Bu prosedür sırasında, doktor vajinaya, serviks yoluyla ve uterusa ince bir tüp yerleştirir. Daha sonra kamera ile rahim iç yüzeyini görerek tahrip eder. Bu prosedür, adet dönemlerinde olan aşırı kanamayı azaltır. Ancak bu herkes için uygun bir seçenek değildir. Hamile kalmak isteyebilecek kişiler için de uygun değildir.

¬ Miyomlara giden kan akımını kesme tedavisi: Buna “uterin arter embolizasyonu” veya “uterin fibroidembolizasyonu” denir. Bu prosedür sırasında, doktor bacaktaki bir atardamar yoluyla myoma kan getiren atardamarı tıkanır. İşlemden sonra miyom artık kan almaz, bu yüzden küçülür. Bu prosedür hamile kalmak isteyebilecek kişiler için uygun değildir.

¬ Rahmin çıkarılması ameliyatı: Buna “histerektomi” denir. Histerektomi açık veya kapalı yöntem ile yapılabilir. Bu ameliyat ile miyomlardan ve neden oldukları sorunlardan sonsuza dek kurtulunur. Histerektomi geçirirseniz, miyomlarınız geri dönemez. Ancak ileride hamile kalamazsınız.

Benim için hangi seçeneğin doğru olduğuna nasıl karar veririm?

Doktorunuz, farklı tedavi seçeneklerini ve her birinin sizi nasıl etkileyeceğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Doktorunuzla birlikte sizin için doğru olan seçeneğe karar verirsiniz. Karar aşamasında;

¬ Gelecekte hamile kalmak isteyip istemediğiniz önemlidir. Çocuk sahibi olmak istiyorsanız, ilaçlar veya miyomektomi genellikle en iyi seçimdir. Çocuk sahibi olmak istemiyorsanız, genellikle tüm seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz.

¬ Menopoza girme olasılığınızın ne kadar olduğu da önemlidir. Miyomla ilgili belirtiler genellikle menopozla birlikte geriler ya da ortadan kalkar, bu nedenle yaşınız tedavi konusundaki kararınızı etkileyebilir.

Hastanemizde miyomlar ile ilgili tüm tedavi ve ameliyatlar yapılmaktadır.

Doç. Dr. Derya Sivri Aydın
Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi,
Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD.