Fil Hastalığının tedavisinde umut olacak yeni yöntem

Üniversitemiz Tıp Fakültesi’ne bağlı Medicine Hastanesi doktorlarımız tarafından geliştirilen yeni yöntemle halk arasında “Fil Hastalığı” olarak bilinen Lenfödem ameliyatlarına başlandı.

Lenf sıvısının kan dolaşımına girmek yerine çeşitli nedenlerle deri altına yayılması sonucunda kollar ve bacaklarda şişliklere neden olan Fil Hastalığı (Lenfödem) tedavisinde hastalara umut olacak yeni bir yöntem denendi.  Endoskopik ve mikrocerrahi yöntemlerini kullanarak gerçekleştirilen ‘doku taşınması’ yöntemi Türkiye’de ilk kez Üniversitemiz Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihat Gülaydın, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Teymur ve Dr. Öğr. Üyesi  Hanifi Önalan’dan oluşan ekip tarafından gerçekleştirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Hakan Teymur birkaç yıl önce kanser şüphesi nedeniyle kasık bölgesinden ameliyat geçiren hasta ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tetkikler ve muayeneler sonrasında hastanın Lenfödem olduğuna karar verildi. Kendisine tedavi ile ilgili alternatif seçenekler sunuldu. Hastanın genç bir kadın olması ve mümkün olan en az iz ile ameliyat olmayı istemesi nedeniyle farklı bir yöntem geliştirme ihtiyacı duyduk. Uyguladığımız yöntemde hem endoskopik yöntemler hem de mikrocerrahi yöntemleri kullandık. Bu yöntem ile doku taşınması bildiğimiz kadarıyla ülkemizde ilk kez yapılmıştır. Lenfödem nedeniyle zorluk yaşayan diğer hastalara da umut olması için bu tedavi yönteminin başarılı sonuç vermesini diliyoruz. Halk arasında “Fil Hastalığı”, olarak bilinen Lenfödem hastaları sürekli olarak kendilerine dikkat etmeli, korse giymeli ve normal sosyal hayattaki bazı aktivitelerden uzak durmalı. Bu nedenle hayatları boyunca sürekli olarak kısıtlanabilmekte ve stres yaşayabilmektedirler. Günümüzde Lenfödem ile ilgili ameliyatlar Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi hekimleri tarafından yapılmaktadır. Bu yöntemler genelde etkilenen bacak veya kolun inceltilmesi ile ilgili hacim küçülten ameliyatlardır ve hastalığı kesin olarak tedavi etmez. Sadece hastaların şikayetlerini bir miktar azaltır. Bazı cerrahi ameliyatlar ise hastalığın tedavisini sağlamaya çalışan ancak halen geliştirilme aşamasında olan ameliyatlardır. Mikro cerrahi yöntemlerin de kullanılmasını gerektiren bu cerrahi yöntemler ile doku nakilleri veya lenfatik damarların tamiri yapılmaktadır. Bu cerrahiler bazı hastalarda tedavi edici olabilirken bazı hastalarda maalesef işe yaramıyor. Zor ve kesin sonuçlar vermemesinden dolayı maalesef günümüzde çok fazla hekim tarafından da yapılmamaktadır. Bununla beraber Lenfödem hastalığının tedavi edici ameliyatlarından biri de Omentum (karın içerisinde bağırsakları örten zar, gömlek) denilen dokunun etkilenen kol veya bacağa taşınması ameliyatıdır. Omentum karın içerisinde yerleşen bir doku olduğundan genel cerrahi hekimleri de ameliyatta görev almaktadır. Endoskopik yöntem ile hazırlandığında ameliyat izleri daha az olmaktadır.