18 Mart Çanakkale Zaferi Atlas Üniversitesinde kutlandı

18 Mart Çanakkale Zaferi Atlas Üniversitesinde kutlandı.

18 Mart Çanakkale Zaferi’ni Anma Töreni Atlas Vadi Oditoryumu’nda 18 Mart’ta gerçekleşti. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının bünyesinde düzenlenen programın açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Arş. Gör. Umut Dere yaptı. Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Cephesi’ni anlattığı konuşmasında, Çanakkale Savaşı’nda deniz ve kara savaşlarına, Osmanlı’nın savaş stratejilerine ve mühimmatının yetersizliğine ve İngiltere’nin Osmanlı’nın bu ekipmanlarını biliyor olmasının dezavantajlarına değindi. Dere, Türk askerinin hâletiruhiyesini Mustafa Kemal’in şu sözleriyle paylaştı: “Biz kişilerin kahramanlık sahneleriyle ilgilenmiyoruz. Yalnız size Bombasırtı Olayı’nı anlatmadan geçemeyeceğim. Karşılıklı siperler arasında mesafemiz 8 metre, yani ölüm kesin… Birinci siperdekiler hiçbiri kurtulmamacasına hepsi düşüyor; ikincidekiler onların yerine geçiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle, biliyor musunuz? Öleni görüyor, 3 dakika kadar sonra öleceğini biliyor, en ufak bir endişe ve korku göstermiyor. Okuma bilenler ellerinde Kur’an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler kelimeişehadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebriğe değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebesi’ni kazandıran, bu yüksek ruhtur.”

Dönemin gerçekliğini yansıtan fotoğraf ve video kliplerle hazırlanan kısa filmin ardından Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı ve Optisyenlik Programı öğrencisi Yasin Koçyiğit de günün anlam ve önemini içeren konuşmasını gerçekleştirdi. Çanakkale’ye savaşmaya giden lise ve üniversite öğrencilerine değinerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Biz Çanakkale’de bir darülfünun gömdük.” sözleriyle devam etti ve “Bugün de bizler Türk milletinin evlatları olarak gayretli, çalışkan, yüksek düşünceli, üretken ve güçlü olacağımıza söz veriyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Youtube üzerinden canlı yayın yapılan törene Atlas Üniversitesi öğrencileri çevrim içi (online) olarak eşlik etti.