Menü

Prof. Dr. Şenay Yalçın: “Dünya Enerji Sistemini Dönüştürürken Para Sistemi de Kaçınılmaz Olarak Değişiyor”

3 Mart 2026

İstanbul Atlas Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Şenay Yalçın, Z Raporu dergisine verdiği görüşte dünya enerji sistemini dönüştürürken para sisteminin de kaçınılmaz olarak değiştiğine dikkat çekti.

↓

Petrodolar sisteminin yaklaşık yarım yüzyıldır küresel ekonomi denildiğinde akla gelen en temel yapı taşlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Şenay Yalçın, şu değerlendirmede bulundu:

Petrodolar Sistemi, Bir Gecede Ortadan Kalkmayacak

“Petrolün yalnızca ABD dolarıyla satılması, doların dünya ticaretinin merkezinde yer almasını sağladı. Ancak bugün, bu düzen sessiz ama kararlı bir şekilde değişiyor. Enerji piyasalarındaki dönüşüm, jeopolitik gerilimler ve ABD’nin mali sorunları petrodoların artık eskisi kadar güçlü olmadığını gösteriyor. Petrodolar sistemi bir gecede ortadan kalkmayacak.

ABD doları önümüzdeki yıllarda da enerji ticaretinde ve küresel finans sisteminde önemli bir rol oynamaya devam edecek. Ancak bu rol geçmişte olduğu gibi mutlak bir hakimiyet olmayacak. Daha çok para biriminin kullanıldığı, enerji ticaretinin farklı yollarla finanse edildiği ve ülkelerin rezervlerini çeşitlendirdiği bir dünya düzenine doğru ilerliyoruz.

Petrodolar Devri, Artık Sahneyi Tek Başına Doldurmuyor

Bu durum, ABD’nin aldığı faiz kararlarının tüm dünyayı sarsma gücünü azaltabilir ve ülkelerin kendi ekonomik koşullarına daha uygun hareket etmesini sağlayabilir. Bugün yaşananlar doların çöküşünden çok küresel ekonominin daha çok merkezli daha esnek ve enerji dönüşümüyle uyumlu bir yapıya evrilmesi olarak okunmalı. Kısacası petrodolar devri kapanmıyor ama artık sahneyi tek başına doldurmuyor. Yeni perde çok para birimli ve enerji odaklı bir küresel düzen için aralanıyor.”

 

İlginizi Çekebilecek Kayıtlar:

3 Kasım 2026

04/11/2026 10:00