Menü

İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ceylan Merve BİNİCİ “Sentetik Görsellik – Yapay Zekâ Sonrası Sanat ve Tasarım” Sempozyumuna Çalışması ile Katıldı

18 Haziran 2026

3–7 Haziran 2026 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Dijital Sanat Festivali (IDAF'26) kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen "SENTETİK GÖRSELLİK Yapay Zekâ Sonrası Sanat ve Tasarım" Sempozyumuna İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ceylan Merve BİNİCİ “Dijitalleşmeden Sentetik Görselliğe - Sanat Kurumlarında Deneyim, Erişim ve Etkileşimin Dönüşümü” isimli çalışmasıyla katılım sağlamıştır.

Dr. Öğr. Üyesi Ceylan Merve Binici’nin “Dijitalleşmeden Sentetik Görselliğe – Sanat Kurumlarında Deneyim, Erişim ve Etkileşimin Dönüşümü” başlıklı çalışması, sanat kurumlarının dijital dönüşümünü işletme ve yönetim bilimi perspektifiyle ele alarak, kültürel üretim süreçlerindeki yapısal değişimi tartışmaktadır. Çalışma, müzeler, galeriler ve dijital kültür platformlarının dijitalleşme ile birlikte yalnızca erişim ve arşivleme işlevi kazanmadığını; aynı zamanda platform ekonomisi, veri temelli yönetim ve algoritmik karar mekanizmalarıyla yeniden yapılandığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda sanat kurumlarının, geleneksel kültürel aracılık rollerinden çıkarak platformlaşma süreçleriyle entegre, veri odaklı hibrit organizasyonlara dönüştüğü vurgulanmaktadır.

Çalışmada ayrıca generatif yapay zekâ teknolojilerinin gelişimiyle birlikte görsel üretimin temsil temelli bir yapıdan algoritmik üretim rejimine evrildiği, bunun da sanat kurumlarında “sentetik görsellik” olarak tanımlanan yeni bir görsel kültür alanı yarattığı ifade edilmektedir. Bu dönüşüm; algoritmik küratörlük, kullanıcı verisine dayalı görünürlük sistemleri ve insan–makine ortak üretim pratikleri üzerinden değerlendirilmekte, kültürel değer üretiminin estetik ölçütlerden ziyade erişim, etkileşim ve platform metrikleriyle şekillendiği ortaya konulmaktadır. Çalışma, sanat kurumlarının yalnızca teknolojik değil; aynı zamanda yönetsel, örgütsel ve ekonomik açıdan da yeniden yapılandığını vurgulayarak, sanat işletmeleri bağlamında disiplinler arası bir dönüşüm okuması sunmaktadır.

İlginizi Çekebilecek Kayıtlar:

11 Temmuz 2026

10 Temmuz 2026