Menü

“Fotoğrafla Haberi Anlatabilmek: Foto Muhabirliği Üzerine” Etkinliği Gerçekleşti

10 Kasım 2025

İstanbul Atlas Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, “Fotoğrafla Haberi Anlatabilmek: Foto Muhabirliği Üzerine” başlıklı söyleşide Anadolu Ajansı’nın deneyimli foto muhabiri Murat Şengül’ü ağırladı.

2025 yılında Dünya Basın Fotoğrafı (World Press Photo) yarışmasında Tek Fotoğraf Kategorisi Birinciliği kazanan Şengül, 2000’li yılların sonlarından bu yana hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan önemli olayları fotoğraflamaktadır.  Şengül, Suriye iç savaşıMyanmar’daki soykırımYemen’deki iç çatışmalar ve İsrail’in Lübnan’a saldırıları gibi uluslararası gelişmelerin yanı sıra, Van ve 2023 depremleri ile orman yangınları gibi Türkiye’nin yakın tarihine damga vuran önemli olayları da belgelemiştir.

Söyleşide öğrencilerle deneyimlerini paylaşan Murat Şengül, savaş, afet ve kriz bölgelerinde fotoğraf çekmenin etik, insani ve teknik sorumluluklarına dikkat çekti. Haberin özünü bir kareye sığdırmanın önemini vurgulayan Şengül, “Bir fotoğraf sadece olayı değil, tanıklığı da anlatır; dolayısıyla foto muhabirinin etik duruşu, haberi nasıl anlattığı kadar önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Atlas Üniversitesi öğrencileri, etkinlik boyunca Şengül’e foto muhabirliğinin sahadaki dinamikleri, kriz anlarında görsel seçimi ve dijital çağda fotoğrafın haber üretimindeki rolü üzerine sorular yöneltti. Etkinlik, öğrenciler için sektör deneyimine dayalı  etkileşimli bir öğrenme ortamı sağladı. Şengül’ün paylaştıkları, fotoğrafın sadece bir görüntü değil, bir bakış açısı ve sorumluluk taşıdığını hatırlattı. Söyleşi, soru-cevap bölümü ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

İlginizi Çekebilecek Kayıtlar:

11 Kasım 2025

11 Kasım 2025