İletişim Atlası

Atlas NFT Cüzdan ile Sen de Metaverse'de Blockchain'ini Oluştur

Atlas Üniversitesinde NFT Cüzdan Dönemi

(N)on-(F)ungible (T)okens - Nitelikli Fikri Tapu - Değiştirilemez Token anlamına gelen NFT dönemi, artık sanaldan iyice gerçeğe dönüşen dijital yaşantımızda yeni bir dönem daha açtı. Atlas Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen “Atlas NFT Cüzdan” ile tüm Atlaslılar Meteverse’de kendi blockchainini oluşturabilecekler. Özellikle Metaverse ortamlarında sık sık adı geçen NFT tam olarak nedir, özellikleri neler, ne işe yarar, kimlere ne gibi iş fırsatları sunar?

NFT Nedir

Dijital sanat eseri, koleksiyon, ürün, ses, video, sanat, interaktif oyun öğeleri, sanal gayrimenkul gibi dijital dosyaları – varlıkları; tescil edilebilir, satılabilir varlıklar haline getiren, dijital sertifikayı tanımlayan, değerli ve benzersiz bir varlığı temsil eden NFT, diğer bir tanımla blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimidir.

NFT Özellikleri:

*Bir NFT kriptografik bir belirteçtir fakat kripto para birimlerinden farklı olarak NFT’ler karşılıklı olarak değiştirilemez.

*Bir NFT ürünü bölünebilir olmadığı için 1:1 oranında satılabilir veya alınabilir.

*NFT’ler sanat, ses, video ve diğer yaratıcı çalışma biçimleri gibi dijital dosyaları temsil edebilir.

*Ethereum, Bitcoin Cash, Flow, vb. gibi yaygın blok zincirlerinin NFT kullanımlarını için token standartları vardır.

NFT' NİN KULLANIMI

Sanat eserlerinin NFT'leri imzalı eserlere benzer. Bir NFT'nin eşsiz kimliği ve mülkiyeti, blok zinciri defteriyle doğrulanır. NFT'ler, benzersiz, 40 basamaklı bir harf ve sayı dizisini hesaplayan bir algoritma olan kriptografik bir karma işlevi aracılığıyla işlenen meta verilere sahiptir. NFT'ler ayrıca birden çok platformda varlık birlikte çalışabilirlik olasılığını yaratmak için kullanılır.

NFT NASIL YAPILIR?

Tüm internet kullanıcıları sıkça kullanılan ve arama motorlarıyla da bulunabilen NFT platformları üzerinden kendi NFT’leri oluşturabilirler, bunun için kullanıcının bir dijital cüzdanı olması yeterlidir.

Girişimci gençler için fırsat

Atlas Üniversitesi öğrencileri “Atlas NFT Cüzdan” geliştirdi. Tüm Atlaslıların Meteverse’de kendi blockchainini oluşturabileceği çalışmayla; öğrencilere ait sertifika, katılım belgesi gibi eşsiz ve değerli dokümanlarını güvenli bir şekilde saklanabileceği bir sanal platform planlanıyor. Bu platform vasıtası ile ilerleyen süreçlerde etkinliklerden, yarışmalardan elde edilecek Atlas Token ile öğrencilerin kendilerine ait tokenlarını kullanabilmelerini planlanıyor. Eş zamanlı olarak öğrenciler mezun olduğunda Diplomalarını NFT olarak da alacaklar ve bu şekilde belgede sahteciliğin önüne geçilmiş ve diploma doğrulamanın daha kolay bir yolu bulunmuş olacak.

Bu arada proje, Türkiye’de ve dünyada bir ilk. Aynı zamanda özel etkinliklerin anısına rozetlerden oluşan koleksiyonlarla da öğrencililer katıldıkları etkinlikleri (katılım belgesi mantığında) ibraz edebilecekler.

Projenin 2. Aşaması;

Girişimci gençler, Blockchain teknolojisinden yararlanarak hayata geçirmek istedikleri “Atlas Token”la üniversitede yapılacak olan etkinlik, özel günler, ödüllerin (başarı bursu ve öne çıkan ödüllendirilmesi kararlaştırılan olaylar) vb. karşılığı olarak Atlas Token kazanma fırsatının öğrencilere açık olabileceğini belirtiyorlar. Kazanılan tokenler ile üniversite içi alışveriş ve iş birliği yapılacak olan kurumlar ile aktif ve dijital bir ödeme yöntemi olması da hedefleniyor.