Gelen Hareketlilik Öğrencileri İçin Pratik Bilgiler

Acil Durum

Sevgili öğrenciler,
Acil bir durumda, anında yardım almak için lütfen aşağıdaki numaraları arayın:
Polis için 155’i arayın (suç işlemekte, hayati tehlike oluşturan durumlar),
Sağlık görevlileri için 112’yi arayın (acil tıbbi bakım),
İtfaiye için 110 tuşlayın (yangın, tehlikeli durumlarda hayvanları kurtarma),
Sağlık Bakanlığı koronavirüs yardım hattı için 184’ü tuşlayın.

Banka İşlemleri

Her bankanın hesap açma işlemi biraz farklıdır, temel olarak  aşağıdaki belgeler gereklidir:

¬ Geçerli pasaport
¬ Vergi Kimlik Numarası
¬ İstanbul’da ikamet adresi kanıtı ve kendi ülkesindeki adres kanıtı.

Türkiye’deki hemen hemen tüm bankaların kaliteli internet ve mobil bankacılık seçenekleri bulunmaktadır. Birçok otomatta kredi kartıı kullanılabilir. Türkiye’nin ulusal para birimi, işareti ₺, kısaltması ise TL olan Türk Lirası’dır. Banknotlar 200, 100, 50, 20, 10 ve 5 liradır. Kuruş denilen madeni paralar 1, 5, 10, 25 ve 50 şeklinde gelir. Madeni para olan 1 Türk Lirası da vardır. Türkiye’dekibir ATM den para çektiğinizde o andaki kur üzerinden işlem yapılır.

Müze Kartı

Müze Kart ile tarihin kapıları ardına kadar açık hale gelir. Bu kart ile tarihi 9 bin yılı aşkın bir geçmişe sahip birçok imparatorluk ve medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin tarihi ve kültürel hazinelerini ücretsiz ve sıra beklemeden ziyaret edebileceksiniz. Türkiye genelinde 300’ün üzerinde müze ve ören yerinde geçerlidir. Kart öğrenciler için 20 Türk Lirası olup 1 yıl geçerlidir. Müzekart öğrenci indiriminden yararlanmak için öğrenci kartınızı yanınıza almanız gerekmektedir. Müzekartın geçerli olduğu Müzelerden satın alınabilir. Müze Kart ile ücretsiz olan müze ve ören yerlerini ilgili web sitesinde bulabilirsiniz.

Öğrenci Ulaşım Kartı (İstanbul Kart)

İstanbul Kart, İstanbul araçlarında kullanılmak üzere tasarlanmış temassız bir akıllı karttır. Bu kartı tüm toplu taşıma araçlarında kullanabilirsiniz. Seyahatlerinizi kolaylaştırmak ve daha az ödeme yapmak için bu kartlardan birini almanızı öneririz.

Online başvuru yapabilir veya İstanbul Kart Başvuru Merkezlerinden birini ziyaret edebilirsiniz. İkamet kartınıza/ pasaportunuza, öğrenci belgenize ve vesikalık fotoğrafa ihtiyacınız vardır. Istanbul Card’ınızı aldıktan sonra, yükleme yapıp kullandıkça ödeyebilir veya 50 TL’ye ayda 200 seyahat hakkı veren indirimli aylık seyahat kartı yükleyebilirsiniz.

İstanbul Kart başvuru merkezlerini ve otobüs güzergahlarını görmek için lütfen aşağıdaki bağlantıları ziyaret ediniz.

DUYURU: Ulaşım Kartları için HES Kodu Gereksinimi

İstanbul Kartlarını alan öğrenciler için,

Türkiye’de toplu taşıma araçlarını kullanabilmeniz için İstanbul kartınızın HES kodunuza bağlı olması gerektiğini belirten yeni bir yasa yürürlüğe girmiştir.

Aşağıdaki linke bilgilerinizi doldurunuz: