Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve toplumsal sorunları saptayan, değerlendiren, çözüm önerileri getiren, farklı yaş gruplarının enerji ve besin ögesi gereksinimlerini belirleyebilen, bireye ve gruba özel danışmanlık ve eğitim veren, hastalıklara özel diyet programları geliştiren, hazırlayan ve uygulayan, toplu beslenme hizmeti veren kurumlar ve besin sanayinde, üretim, yönetim ve organizasyon, araştırma-geliştirme aktivitelerini gerçekleştiren bilgi ve beceriye sahip insan gücünü yetiştirmektir.
Beslenme ve Diyetetik Türkçe Lisans Programları Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi ve Ulusal Beslenme ve Diyetetik Çekirdek Eğitim Programı ile uyumu ve Yüksek Öğretim Kurumunun önerileri göz önünde bulundurularak, İstanbul Atlas Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği (https://www.atlas.edu.tr/mevzuat/) doğrultusunda Beslenme ve Diyetetik Programında ve Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik kurulu toplantılarında ve İstanbul Atlas Üniversitesi SENATO’sunda alınan kararlarla hazırlanmıştır.
Kayıt ve Kabul Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için lise veya muadili bir eğitimi tamamlayarak diploma almış olmak ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) yeterli puan almış olmak gerekmektedir. Programa AYT SAYISAL puan türüne ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir. Yabancı Uyruklu Öğrenciler Senato tarafından belirlenen başarı kriterleri çerçevesinde kabul edilir.
Mezuniyet Koşulları
Programda öngörülen tüm dersleri, uygulamaları ve stajları başarı ile tamamlayan ve toplam en az 240 AKTS kredisi almış olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır. Mezuniyet başarı derecesi genel ağırlıklı puan ortalaması ile belirlenir.
Program Eğitim Amaçları (PEA)
PEA1: Yaşam boyu bireyin ve toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik bireyin ve toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlar.
Başarı Göstergesi:
- Mezunların en az %50’sinin ilk yıl içinde kamu veya özel sektörde bireysel/toplumsal beslenme hizmetlerinde çalışıyor olması
- Mezunların %70’sinin ilk 2 yıl içinde kamu veya özel sektörde bireysel/toplumsal beslenme hizmetlerinde çalışıyor olması
PEA2: Uluslararası mesleki standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, bilimsel ve etik değerler ile klinik beslenme tedavisi uygular.
Başarı Göstergesi:
- Mezunların %50’sinin ilk 2 yıl içinde klinik beslenme veya hastane diyetisyenliği alanında istihdam edilmesi
- Mezunların %30’unun lisans sonrası 5 yıl içinde beslenme ve diyetetik alanında yüksek lisans veya ileri düzey eğitim alması
PEA3: Mesleğini yerine getirebilmek için gerekli güncel bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip, karar verme becerisi olan kişisel ve mesleki bilimsel organizasyonlara katılır.
Başarı Göstergesi:
- Mezunların en az %70’inin 3 yıl içinde en az bir mesleki kongre, sempozyum veya eğitime katılmış olması
- Mezunların %50’sinin ilk 2 yıl içinde en az bir akademik veya profesyonel derneğe üye olması
- Mezunların en az %30’unun 5 yıl içinde mesleki gelişimi destekleyen bir sertifika programı tamamlaması
Program Çıktıları (PÇ)
PÇ1: Temel sağlık alanı ve Beslenme ve Diyetetik meslek alanı konularında yeterli bilgi birikimi ile kuramsal ve uygulamalı bilgilerini Beslenme ve Diyetetik alanında kullanabilme becerisine sahiptir.
Başarı Göstergesi:
- Mezuniyet öncesi yapılan yeterlilik sınavında öğrencilerin en az %80’inin başarılı olması
- Klinik ve toplu beslenme stajlarını tamamlayan öğrencilerin %90’ının yeterli performans göstermesi
PÇ2: Eğitim programlarında en az iki adet alan dışı ders alır.
Başarı Göstergesi:
- Öğrencilerin en az %95’inin mezuniyet öncesinde en az iki alan dışı dersi tamamlamış olması
PÇ3: Disipline özgü konularda deney/alan çalışması tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisi kazanır.
Başarı Göstergesi:
- Lisans öğrencilerinin %80’inin bitirme projesi veya staj kapsamında veri toplama ve analiz sürecinde başarılı olması
PÇ4 Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve müdahale yaklaşımlarını seçer ve uygular.
Başarı Göstergesi:
- Öğrencilerin %75’inin mezuniyet öncesi vaka analizlerinde başarılı olması
PÇ5 Bir süreci, olayı, vakayı, donanımı veya ürünü anlama, yorumlama, ilgili sorunları bütüncül bakış açısı ve çağdaş yöntemlerle çözer.
Başarı Göstergesi:
- Staj değerlendirmelerinde öğrencilerin en az %80’inin bütüncül beslenme planları oluşturma konusunda yeterli puan alması
PÇ6 Alan uygulamaları için gerekli olan güncel ve işlevsel araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi yanı sıra bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
Başarı Göstergesi:
- Öğrencilerin en az %80’inin mezuniyet öncesinde en az bir beslenme yazılımı (örneğin BeBis, NutriComp vb.) kullanarak diyet analizi yapmış olması
- Laboratuvar veya saha uygulamalarında öğrencilerin %90’ının beslenme değerlendirme araçlarını (örneğin BKI hesaplama, el kavrama gücü testi vb.) etkin şekilde kullanabilmesi
PÇ7 Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür
Başarı Göstergesi:
- Öğrencilerin en az %40’ının mezuniyet öncesinde bir bilimsel kongre, sempozyum veya eğitim programına katılmış olması
PÇ8 Mesleki bilgi ve becerilerini kullanarak mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde Türkçe sözlü ve yazılı olarak iletişim kurar.
Başarı Göstergesi:
- Mezuniyet öncesinde öğrencilerin en az %85’inin vaka sunumları ve yazılı raporlarda başarılı olması
PÇ9 Beslenme ve Diyetetik alanındaki uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
Başarı Göstergesi:
- Öğrencilerin en az %85’inin beslenme politikaları, mesleki etik kurallar, diyetisyen ve hasta hakları ve mevzuat konularını kapsayan bir ders veya seminere katılması
PÇ10 En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
Başarı Göstergesi:
- Öğrencilerin en az %75’inin Beslenme ve Diyetetik alanında yabancı dilde bir bilimsel makale okuyup analiz ettiği bir ders alması veya proje çalışması yapması
PÇ11 Mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile bireysel olarak ve ekiplerde etkin biçimde çalışabilir.
Başarı Göstergesi:
- Staj veya grup projelerinde öğrencilerin %90’ının ekip çalışması performansında yeterli bulunması
Danışman Görüşme Gün ve Saatleri | |
Danışman | Görüşme Günü ve Saati |
Prof. Dr. M. Emel ALPHAN | Çarşamba 09:00-15:00 |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Betül DEMİRBAŞ | Cuma 09:00-16:00 |
Dr. Öğr. Üyesi Gülen Ecem KALKAN | Perşembe 12:00-16:00 |
Öğr. Gör. Betül KOÇAK | Pazartesi 13:00-16:00 |