Eğitim Programı: Atlas Üniversitesi Psikoloji Bölümü ders programında birinci yıl, psikolojinin kapsamlı olarak tanıtıldığı “Psikolojiye Giriş” dersi ile “Felsefe”, “Sosyoloji”, “İstatistik” gibi temel dersler yer almaktadır. İkinci yıl, “Gelişim Psikolojisi”, “Sosyal Psikoloji”, “Fizyoloji” gibi temel zorunlu bölüm dersleri; üçüncü ve dördüncü yıllarda ise zorunlu bölüm derslerine ek olarak psikolojinin farklı alt alanlarına ilişkin seçmeli dersler ile bölüm dışı seçmeli dersler yer almaktadır. Seçmeli derslerimizi belirlerken amacımız, öğrencilerimizin mezuniyete daha yakın oldukları dönemde, alana mümkün olduğunca hâkim olmalarını sağlamak ve psikolojinin alt alanlarından hangisine daha fazla ilgi ve yeteneklerinin olduğunu belirlemelerine yardımcı olmaktır.
Lisans Programı Amaç ve Çıktıları:
Psikoloji bölümünün program amaçları;
-Psikoloji bilimine ilişkin kuramsal bilgilerini kamu ve özel sektörde etkin bir şekilde kullanabilen,
-Araştırma yöntemleri bilgileri ile bilimsel araştırmalar yürütebilme becerisine sahip,
-Meslek etiği bilinci ile hareket edebilen,
-Toplumsal süreçlere yönelik farkındalık, duyarlılık ve sorumluluk bilinci kazanmış,
-Kendini geliştiren, ekip içerisinde veya bağımsız çalışabilen, etkili iletişim ve sunum becerilerine sahip psikologlar yetiştirmektir.
Psikoloji bölümünün program çıktıları ise;
-Psikoloji ile ilgili kuram, farklı yaklaşım ve bakış açılarına sahip olup ilgili temel kavram ve terimleri bilir.
-Tarihsel bir bakış açısı ile psikolojinin bilim olma sürecini, bu süreçteki duygusal, davranışsal ve zihinsel süreçlere olan yaklaşımını ve bu süreçleri araştırmak için kullanılan bilimsel yöntemleri bilir.
-Psikolojinin alt alanlarının çalışma konu ve yöntemlerini bilir ve bu alanlarda çalışan psikologların görevlerini tanımlar.
-İnsanı biyolojik, psikolojik, sosyolojik ve kültürel bir bütün olarak ele alır ve bu anlamda ilgili disiplinlerle ilişki kurabilme becerisine sahiptir.
-Psikolojinin temel kuram, yaklaşım ve bakış açılarının (davranışsal, biyolojik, bilişsel, evrimsel, hümanistik, psikodinamik ve sosyokültürel) belirgin vurgularını bilir.
-Psikolojik değerlendirmenin temel ilke ve yöntemlerini bilir ve temel düzey görüşme becerilerini kazanır.
– Psikolojinin ilgili alt alanlarında sık kullanılan ölçüm araçlarına ilişkin temel düzey bilgilere sahip olur.
– Psikoloji alanında araştırma yapmak için gereken, problem bulma, araştırma deseni oluşturma, veri toplama, uygun veri analizini belirleme, bulguları yorumlama ve raporlama bilgi ve becerisine sahiptir.
-Psikolojide bilimsel düşünce anlayışına hakimdir; eleştirel düşünme ve muhakeme becerilerini kullanır.
-Psikolojinin etik ilkelerini, değerlerini ve uygulamalarını bilir.
Program Değerlendirme:
Psikoloji bölümünde ders başarılarının değerlendirme yöntemleri ilgili Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne bağlı olarak en az iki yarıyıl içi bir yarıyıl sonu değerlendirmesi olmak üzere her dersin hocası tarafından belirlenmektedir. Ara sınavlar, final sınavları, quizler, ödevler, uygulamalar bu değerlendirme yöntemleri arasındadır.
Derslerin ve programın öğrenciler tarafından değerlendirilmesi için hem üniversite tarafından hem de bölüm başkanlığı tarafından düzenli değerlendirme anketleri yapılmakta ve geri bildirimler doğrultusunda sürekli iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır.
Uzaktan Öğretim:
Bölümümüzün eğitim şekli yüz yüze olup ortak ders havuzundan alınan üniversite seçmeli derslerin bazıları ve tüm bölümlerde zorunlu Türk Dili ve Atatürk İlke ve İnkılapları gibi bazı dersler online olarak yürütülebilmektedir.