Menü

Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi

Ortodonti

"Ortodonti" kelimesi; Yunanca iki kelimenin birlikte söylenmesinden oluşmuştur. Düz anlamına gelen "orthos" ile diş anlamındaki "odontos" sözcüklerinin birleşmesi sonucu "ortodonti" kelimesi türetilmiştir.

Ortodonti kelimesi; anormal şekilde sıralanmış dişlerin, düzgün bir şekilde sıralanmasını ifade etmektedir. Kelime anlamı düzgün diş anlamına gelse de ortodonti, yüz ve çenelerin gelişim bozukluklarının düzeltilmesini amaçlar.  Bu nedenle dentofasiyal ortopedi, yani çene yüz ortopedisi olarak da adlandırılmıştır. Bu bilgiler ışığında ortodonti; dişlerin, diş kavislerinin, çenelerin ve yüz kemiklerinin birbirleriyle olan ilişkilerini;  bireyin yaşı, büyüme ve gelişim durumunu göz önünde bulundurarak inceleyen; bu ilişkiler için normal  değerler saptayan, normalden sapmaların olduğu vakaları tespit ederek bu ilişkileri düzeltmeye veya  anomalinin meydana gelmesini önlemeye çalışan Diş Hekimliğinin 8 uzmanlık dalından biridir.

Ortodontinin amacı, anomaliyi tedavi etmek ve tedavi sonunda aşağıdaki hedeflere ulaşmaktır;

  • İyi bir çiğneme, konuşma ve solunum fonksiyonu sağlamak.
  • İyi bir diş, çene ve yüz estetiği sağlamak ve bu sayede hastalarda ortaya çıkabilen moral bozukluğu ve olumsuz psikoljik etkileri önlemek.
  • Ortodontik tedavi sonucu erişilen durumun kalıcı olmasını sağlamak.

Ortodontik tedavi yöntemleri arasında hareketli ve sabit tedavi uygulamaları yer alır.

Hareketli Ortodontik Tedavi; kötü alışkanlıklara ( parmak emme, anormal yutkunma, tırnak yeme, ağız solunumu gibi faktörlere ) bağlı olarak gelişebilecek kapanış bozukluklarını önlemek veya düzeltmek amacıyla karışık dişlenme dönemindeki çocuklarda; alt çenenin geride veya önde olması kaynaklı iskeletsel kapanış bozukluklarını düzeltmek amacıyla büyüme ve gelişim döneminde uygulanan fonksiyonel apareyler bu tedavi yöntemi kapsamında yer alır.

Sabit Ortodontik Tedavi; dişlerin üzerine yapıştırlan, tedavi süresince çıkarılmayan braketler ve ataşmanlar ile yapılmaktadır. Sabit ortodontik tedavi sağlıklı diş ve dişetlerine sahip her yaştaki bireylere uygulanabilmektedir. Sabit ortodontik tedavi uygulamaları arasında metal ve estetik braketlerle yapılan geleneksel ortodontik tedaviler, dişlerin iç yüzeyine braketlerin yapıştırılarak yapılan lingual ortodontik tedavi, dişlerin üzerine ataşmanlar yapıştırılarak takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar ile yapılan tedavi yöntemleri yer almaktadır. Aynı zamanda, dudak-damak yarıklı veya şiddetli iskeletsel çene bozukluğu olan olgularda Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanları ile birlikte ortognatik cerrahi tedavileri uygulanmaktadır.

Hekimlerimiz

Doç. Dr.
Ortodonti

TEL:

1401 (Dahili)
Dr. Öğr. Üyesi
Ortodonti

TEL:

1404 (Dahili)
Dr. Öğr. Üyesi
Ortodonti

TEL:

1401 (Dahili)
Dr. Öğr. Üyesi
Ortodonti

TEL:

1401 (Dahili)
Dr. Öğr. Üyesi
Ortodonti

TEL:

1401 (Dahili)